ZAŠTO JE VAŽNO DONIJETI ISPRIČNICU U VRTIĆ I JAVITI OD ČEGA DIJETE BOLUJE
5. listopada 2023.
Jesenska čistka – u našem vrtiću trajati će akcija sakupljanja tekstila
23. listopada 2023.

Iza nas je jedan poseban, zanimljiv i veseo tjedan. U tjednu od 2. do 6. listopada obilježili smo Dječji tjedan. Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija posvećena djeci. Moto ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je prepoznatljiva izreka: „Ljubav djeci prije svega!“, a tema VJEŠTINA.

U sklopu Dječjeg tjedna odgojno-obrazovna skupina „Ježići“ kroz aktivnosti se upoznala s nekim svojim pravima; prvenstveno pravom na igru i istraživanje, pravom na slobodno vrijeme, zdravstvenu skrb i higijenu te  najvažnijim pravom – pravom na ljubav. Djeca su kroz aktivnosti poticana na pomaganje drugima, sklapanje novih prijateljstava, zajedništvo te na timski rad. Omiljena pjesma Dječjeg tjedna u ovoj je skupini bila „Ti si moj prijatelj“.

„Pačići“ su u Dječjem tjednu naglasak stavili na aktivnosti kroz koje su se poticale socijalne vještine poput privrženosti, međusobnog uvažavanja i pomaganja, osjećaj zajedništva, odgovornosti jedno prema drugome te suradničkog učenja. Igrama „Paukova mreža prijateljstva“ i „Dođi, igraj se s nama“ jačali su postojeća prijateljstva. Tijekom tjedna djeca su marljivo pripremala elemente za „Kutijice prijateljčice“ koje su razmijenili i ponijeli svojim kućama. Sudjelovali su u sklopu aktivnosti pod nazivom „Poseban dan za poseban par“ koji je ostvaren izvođenjem glazbene i likovne aktivnosti te simboličke igre s naglaskom na radu u paru.

Odgojno-obrazovna skupina „Medići“ naglasak je stavila na tradiciju te su ugostili Mariju Novinić (baku Mariku) koja ih je upoznala s vještinom vezenja goblena. Djeca su upoznala i isprobala čitav proces – crtanje po tkanini, provlačenje igle i konca, okušali su se u vezenju te su razgledala i na poklon dobila finalne radove kojima su ukrasili jedan od svojih centara unutar sobe dnevnoj boravka.

„Delfinići“ su Dječji tjedan započeli posjetom Domu za starije i nemoćne osobe Ščavničar. Kroz igru i međusobno druženje sa štićenicima Doma na zanimljiv su način obilježili Međunarodni dan starijih osoba.  Tijekom tjedna razgovarali su o pojmovima prava i obaveza te o važnosti prijateljstava i njegovanju međusobnih odnosa. Kroz likovne aktivnosti djeca su izrazila svoje viđenje i značenje prijateljstva i izradila su „Zastavu prijateljstva“ i „Staklenku prijateljstva“. U Dječjem su tjednu ugostili i Jagodu Mankol koja ih je upoznala sa svojom slikovnicom „Hmajugač.“

U srijedu 4. listopada 2023. godine na dvorištu Dječjeg vrtića „Selnički zvončići“ održalo se druženje roditelja, djece i djelatnika dječjeg vrtića „Selnički zvončići“. Sve nas je okupila, dobro nam poznata, „Kestenijada“. S obzirom da smo ju održali u Dječjem tjednu u kojem je naglasak bio na vještinama, uz aktivnost pečenja kestena, djeci i roditeljima smo ponudili četiri različita centra koja vežemo uz tradiciju i aktivnosti u jesen.

Djeca su s roditeljima obilazila ponuđene centre aktivnosti i zadržavala se u njima prema vlastitim interesima. Uz isprobavanje kestena, jabuka, grožđa, mošta i smokava, dobro smo se nasmijali i uživali u zajedničkom druženju.

 

 

Transparentnost