NATJEČAJ za zdravstvenog/e voditelja/ice-medicinske sestre na određeno vrijeme
18. siječnja 2023.
NATJEČAJ za radno mjesto spremač/ica na neodređeno vrijeme
9. veljače 2023.

Najavom javnih natječaja za prijave infrastrukturnih projekata financiranih iz EU fondova 2016. godine, razmišljao sam koji projekt pokrenuti prvi. Odlučio sam se za dječji vrtić čiji su troškovni izgradnje bili nešto više od 10.800.000,00 kn.

Početak putovanja dugog skoro 7 godina ovih dana je zaključen na najbolji mogući način, a to je 100% isplate potpore u iznosu od 7.412.500,00 kn. Pregledom završnog izvješća od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, sva sredstva predujma u iznosu od 3.706.250,00 kn (491.903,91 eura) utrošena su namjenski, dok je drugi dio potpore, koji je Općina Selnica sama financirala, također prihvaćen u cijelosti te je Odlukom o isplati potpore na račun općine isplaćeno još 491.903,91 euro (3.706,250,00 kn).

 

Ukratko, od projektanta, koji je projekt odradio u vrlo kratkom roku pa do prijave projekta na Mjeru 7,  Podmjeru 7.4. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, tip Operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulture aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ – sektor dječji vrtić, sve je teklo svojim redom, često s velikom nervozom hoće li proći ili ne.

U samom početku nastanka ideje i predstavljanja projekta bilo je puno podsmjeha, jer sam si kao „uzeo preveliki zalogaj“ koji Selnici ne treba i slično. Zlobnika je bilo i uvijek će ih biti.

Ipak, krenulo je. Vrtić se izgradio, dobio uporabnu dozvolu i počeo raditi na zadovoljstvo roditelja, ali svakako i djelatnika vrtića.

Vrtić radi po najvišim standardima i kvaliteta usluge je vrlo visoka na što ukazuju i duge liste čekanja za boravak djece u vrtiću.

Tako je i ovih dana kruna svega Odluka o isplati sredstava u punom iznosu –  bez financijske korekcije!

Ovo naglašavam – bez financijske korekcije jer je i tu bilo komentara: “Ne možete vi to sami”, To je preveliki posao” itd. Možemo! I dokazali smo svi zajedno!

I ne samo da smo napravili nego smo i uštedjeli cca 160-200 tisuća kuna koliko su bile ponude konzultanata za provedbu postupaka javne nabave i provedbu projekta.

Svega toga ne bi bilo da u našem općinskom uredu ne vlada povjerenje među nama.

Trajalo je dugo, ali je završeno na najbolji mogućim način.

Za kraj navodim kako je već isplaćeni drugi dio potpore, koju smo prebacili banci, čime smo manjili glavnicu kredita, a samim tim i ratu otplate.

Financijska situacija općine je stabilna, ali izuzetno zahtjevna jer su ulaganja iznad realnih.

EU projekt nije igra kako to netko želi prikazati nego izuzetno složen i naporan posao.


Selnica ide dalje!

Ervin Vičević, načelnik

Transparentnost