UČENJE KROZ POKUSE I KONSTRUKTIVNE IGRE
3. travnja 2023.
Novooformljeni centri u odgojno-obrazovnoj skupini Ježići
24. travnja 2023.

Delfinići su aktivno bili uključeni u obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna zdravlja u vrtiću kako bi se posvetili pravilnoj prehrani. Tom prigodom osmišljene su aktivnosti za svaki dan po temama:

  • PONEDJELJAK – žitarice,
  • UTORAK – povrće,
  • SRIJEDA – mliječni proizvodi,
  • ČETVRTAK – voće,
  • PETAK – bjelančevine.

 

PONEDJELJAK

Znamo da bez  hrane nema života, a svakodnevna pravilna prehrana dat će nam snagu za obavljanje svakodnevnih zadataka i najvažnije, za igru. Tijekom dana djeci su prezentirane različite žitarice: leća, kukuruz, ječam, heljda i sl. Imenovali smo žitarice, potaknuli djecu da ih opipaju te razgovarali  zašto su nam žitarice važne.  Djeca su se  pokušala  dosjetiti za što sve koristimo pojedine žitarice. Ova aktivnost odnosila se na sortiranje različitih sjemenki, a nakon razvrstavanja žitarica djeca su od gline modelirala pekarske proizvode ukrašene žitaricama po želji.

 

UTORAK

Povrće je jako važan dio uravnotežene prehrane. Na tanjuru pravilne prehrane ono zauzima puno mjesta, čak 40%, što je više od bilo koje druge namirnice koja se nalazi na tanjuru pravilne prehrane. Povrće sadrži vitamine, minerale i vlakna koji pomažu našoj probavi i štite naš organizam od bolesti. Zato je za naše zdravlje jako važno da svaki dan jedemo povrće! Utorak smo započeli sa zagonetkama , a nakon toga slijedi razgovor o povrću. Djeca imenuju raznovrsno povrće te govore gdje ono raste (ispod zemlje, iznad zemlje).  Također, opisuju glavne karakteristike svakog povrća: boju, oblik, veličinu, je li slatko, ljuto, kiselo, slano, ima li korijen …  Za kraj, kako bi se utvrdilo znanje o povrću, djeca dobivaju radni listić na kojem moraju sličice povrća zalijepiti na ispravno mjesto (ispod /iznad zemlje) rasta.  Aktivnost je organizirana kao rad u paru te traje sve dok zadnji par ne zalijepi sličicu na ispravno mjesto.

SRIJEDA

Važna namirnica koja se nalazi na dječjem tanjuru pravilne prehrane je i mlijeko  te mliječni proizvodi. Jogurt, sir i mlijeko sadržavaju kalcij koji je važan za rast kosti i zuba koji upravo kod djece jako brzo i intenzivno rastu. Preporuča se svakoga dana popiti oko pola litre mlijeka ili mliječnih proizvoda. Tijekom ovog dana organizirana je i osmišljena aktivnost „Pogodi po okusu“.  U čašice smo natočili  razne mliječne napitke (jogurt, mlijeko, kakao, voćni jogurt, bijelu kavu …). Djetetu smo  stavili  povez na oči i ono je trebalo probati napitak te pogoditi koji je napitak probalo. Naučili smo i pjesmicu o mlijeku!

 

BILA JESEN, ZIMA, PROLJEĆE IL’ LJETO,

SVAKOG DANA TREBA PITI SVJEŽE MLIJEKO.

ZAT0 ŠTO JE ZDRAVO, ZATO ŠTO JE FINO,

PIJU GA SVA MALA DJECA PA I MAČAK LINO.

 

ČETVRTAK

Voće je, uz povrće, jako važan izvor vitamina, minerala i vlakana. Zato je, za zdravlje, svaki dan važno pojesti pet porcija voća i povrća. Voće čuva naše zdravlje, štiti nas od bolesti i pomaže nam ozdraviti kad se razbolimo. Svako dijete u vrtić je  donijelo  svoju omiljenu voćku i predstavilo  je svojim prijateljima (koje je to voće, gdje raste, kakvo je i zašto ga voli). Nakon što sva djeca predstave svoje omiljeno voće, dobro smo ga oprali, narezali na manje komadiće se napravili fini i zdravi voćni napitak.

 

PETAK

U petak smo razgovarali  i učili o još jednoj vrsti namirnica – onima iz kojih unosimo bjelančevine. Bjelančevine ili proteini skrivaju se u mesu, peradi, ribi, jajima i mahunarkama te je važno  da su dio svakog hranjivog obroka. Za djecu je jako važno da redovito jedu bjelančevine jer one pomažu našem rastu i razvoju mišića.

Razgovarali smo o hrani koja se jede za doručak. Nakon razgovora svako je dijete dobilo predložak tanjura na koji su drvenim bojicama ili flomasterima crtali ono što vole jesti za doručak i što često jedu. Definirali smo  kojoj skupini hrane pripadaju namirnice koje su odabrali (voće, povrće, bjelančevine, žitarice …). Također, komentirali smo koja hrana ima puno šećera u sebi, je li zdrava ili nije te na kraju zaključili  koja je zdrava hrana i što nam daje energiju ujutro da bi se cijeli dan mogli igrati i učiti. Nakon razgovora svako je dijete dobilo predložak tanjura na koji su drvenim bojicama ili flomasterima crtali ono što vole jesti za doručak i što često jedu te tako složili svoj tanjur pravilne prehrane.

 

Zašto je važna pravilna prehrana?

Pravilna prehrana važna je u svakoj dobi, a u djece jasličke i vrtićke dobi ona čini jedan od temelja zdravog razvoja i zdravlja za cijeli život. Kako bi bili sigurni da dijete razvija pravilne prehrambene navike nudite mu raznovrsno voće, povrće, žitarice, bjelančevine i mliječne proizvode. Kad birate hranu za dijete birajte nutritivno bogate namirnice i ograničite one bogate dodanim šećerima, mastima i solju jer u zdravom tijelu zdrav je i duh.

Transparentnost