Delfinići su aktivno bili uključeni u obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna zdravlja
10. travnja 2023.
Poziv za sudjelovanje u akciji prikupljanja starog papira
9. svibnja 2023.

Razdoblje od rođenja do treće godine života vrijeme je najintenzivnijeg učenja i razvoja djece te je važno djeci te dobi osigurati izazovnu, poticajnu i na istraživanje usmjerenu okolinu u kojoj će kroz igru otkrivati spoznaje o svijetu.

Na proces učenja i stvaranja novih iskustva utječe ponuda materijala. Izuzetno je važno kroz dostupnost, raznovrsnost i ponudu pedagoški osmišljenog materijala zadovoljiti individualne potrebe svakog djeteta, odnosno svakom djetetu osigurati materijale kroz koje će ono na svoj način konstruirati svoje znanje. Pedagoški neoblikovani i prirodni materijali djetetu  pružaju priliku da istovremeno koristi više osjetila.

 

Vodeći se navedenim i osluškujući interese djece, odlučili smo izmijeniti sobu dnevnog boravka i oformiti u njoj nove centre koje smo obogatili mnogobrojnim poticajima. Na taj je način soba postala bogatija i izazovnija za djecu. U sobi smo oformili senzorni kutić, obiteljski kutić i kutić farme. Rad na osmišljavanju poticajnog okruženja kontinuirani je proces pa se u cijeli proces formiranja novih kutića i izmjene sobe dnevnog boravka aktivno uključila i naša pedagoginja Sanjana.

 

Senzorni centar obogatili smo različitim materijalima, taktilnim vrećicama i rukavicama napunjenim rižom, paletom, kašom za istraživačko manipuliranje. Tim aktivnostima pozitivno utječemo na senzomotorički razvoj djece te na razvoj naprednijih vještina poput govora, logičkog mišljenja i boljeg razumijevanja svijeta oko sebe. Senzomotorički aktivnostima utječemo na cjelokupni razvoj stimulacije svih djetetovih osjetila.

 

Kutić obitelji oformili smo u suradnji s roditeljima. Roditelje smo zamolili da izrade plakat o obitelji, napišu koju riječ  i zalijepe fotografije obitelji. Suradnja s roditeljima je važna jer zajedničkom suradnjom produbljujemo i jačamo naše odnose u cilju pružanja što bolje kvalitete razvoja djeteta u vrtiću. U kutiću obitelji  djeca se često zadržavaju i promatraju fotografije obitelji. Pokušavaju jedni drugima predstaviti svoju braću i sestre. Na ovaj način potičemo razvoj spoznaje o sebi i o svojoj obitelji, ali i jačamo suradnju između obitelji i vrtića.

 

Kako djeca i dalje pokazuju veliki interes za životinje i općenito za farmu, u sobi dnevnog boravka oformili smo kutić farme. Obogatili smo ga izrađenim konjićima, praščićima, kravicom i drugim životinjama te se djeca rado svakodnevno igraju u njemu i dugo se tamo zadržavaju.

 

 

 

Transparentnost