Započinjemo s provođenjem radionica za roditelje “Rastimo zajedno”
19. siječnja 2024.
Šmrcamo, što sada?
19. siječnja 2024.

Djeca već od najranije dobi pokazuju želju za samostalnošću inzistirajući na samostalnom obavljanju radnji koje su odrasli dotad radili umjesto njih. U svakodnevnim situacijama oponašaju odrasle i usvajaju gledajući, istražujući i pokušavajući, a nakon uloženog truda i uspješnog pokušaja obavljanja određene radnje, osjećaju se kompetentnije i zadovoljnije.

Imaju želju pomagati u kućanskim poslovima, biti samostalni u hranjenju, oblačenju i skidanju, higijenskim navikama, pospremanju igračaka te u različitim životno praktičnim aktivnostima. Podržavajući i potičući ih u tome pokazujemo im da imamo povjerenja u njih te kod njih razvijamo osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja.

U odgojno-obrazovnoj skupini „Medići“ svakodnevno se trudimo poticati samostalnost, a u prilog tome ide i uvođenje samoposluživanja tijekom obroka. Ovih smo mjeseci intenzivno radili na samostalnom stavljanju namirnica u tanjure, pospremanju tanjura i šalica nakon upotrebe te  strpljivosti  pri čekanju na red za stavljanje hrane. Samostalnost podupiremo i prilikom oblačenja i obuvanja, higijenskim navikama vezanima uz rutinu toaleta, ali i pranja zubi te u svakodnevnim aktivnostima koje čine naš dnevni ritam u vrtiću. Na taj način omogućujemo djeci da postaju samopouzdana i samostalna s razvijenim osjećajem za sigurnost te su spremna suočavati se s različitim i novim životnim situacijama.

Osim samostalnosti u našoj odgojno-obrazovnoj skupni potičemo i razvijamo međusobno uvažavanje, pomaganje i empatiju.

 

Transparentnost