NATJEČAJ za izbor stručnog/e suradnika/ice-pedagoga/inje na neodređeno vrijeme
28. listopada 2022.
Kako Ježići provode vrijeme u jaslicama?
8. prosinca 2022.

Povodom Svjetskog dana hrane (16.10.)  „Pačići“ su bili u projektu  „Zdravo i fino“ te provodili raznovrsne aktivnost s istraživanjem okusa, mirisa, oblika, boja i drugih karakteristika voća i povrća.

Pretvorili su se u prave male kuhare te je njihov prvi zadatak bio pripremiti povrće za ručak. Tako su najprije nožićem ogulili kuhani krumpir a zatim ga narezali zajedno s mrkvom. Najviše su se veselili varivu za ručak te ponosno gledali svoje povrće.
Osim zdravog i finog ručka, „Pačići“ su pripremili i voćnu salatu kako bi se zasladili. Sami su ogulili mandarine, a zatim narezali voće (jabuke, mandarine, banane).

Ovim aktivnostima željeli smo vježbati poštivanje pravila i dogovora, razvijati pozitivne stavove i odnose prema sebi (zdravlje, zdrav život, prehrana), razvijati finu motoričku pokretljivosti šake (rezanje nožićem voća i povrća, guljenje krumpira i mandarina, miješanje voćne salate) te razvijati koordinaciju i preciznost pokreta (samoposluživanje, služenje priborom za jelo).
“Pačići” su ovim aktivnostima razvijali različite percepcije, pa su tako taktilnu percepciju razvijali isprobavajući teksturu prstićima (krumpir, mrkva, mandarina, banana, jabuka).  Mirisanjem voća i povrća razvijali su percepciju mirisa, a ono njima najzanimljivije je bilo kušanje svega narezanog i pripremljenog te su time razvijali percepciju okusa (slatko, slano, kiselo, gorko).

 

 

Kako je projektu došao kraj, za naše marljive kuhare pripremili smo malo iznenađenje. Na gornjem dijelu dvorišta održali smo malu čajanku, smjestili smo se na velikoj deki, upijali zrake toplog jesenskog sunca i uživali u čaju i keksima.  Čaj smo pili, naravno, otmjeno – iz pravih šalica. Kao uspomenu za našu prvu vrtićku čajanku, djeca su kući nosila maleni poklon – simboličnu šalicu.

 

Transparentnost