Kako Ježići provode vrijeme u jaslicama?
8. prosinca 2022.
Projekt suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom
15. prosinca 2022.

Kako bi prigodno obilježili Svjetski dan jabuka, koji se obilježava 20. listopada, Delfinići su posjetili voćnjak obitelji Sić u Zebancu, organiziranom vožnjom turističkim vlakićem. Dočekali su nas ljubazni domaćini te su upoznali djecu s različitim sortama jabuka. Djeca su imala mogućnost  samostalno brati jabuke te ih degustirati u čemu su neizmjerno uživala.  Uz brojna poticajna pitanja  Delfinići su bili oduševljeni što su sudjelovali u vlastitoj berbi jabuka u pravim vremenskim uvjetima.

Posjet voćnjaku te miris finih i sočnih jabuka  nit je vodilja za daljnje kreativne aktivnosti. Kako se Dani kruha i zahvalnosti  za plodove zemlje također obilježavaju svake godine, ovaj put odlučili smo iskoristiti ubrane jabuke te ispeći  pogače. Djeca su samostalno, uz navođenje i praćenje odgojiteljica, gulila i ribala jabuke, pripremala potrebne sastojke te slagala savijače. Cilj ove aktivnosti bio druženje djece na kreativan način, razvoj fine motorike, razvoj koordinacije oko-ruka,  upoznavanje s kulturom ophođenja prema hrani te briga o higijeni (pranje ruku i brisanje stolova prije početka rada).

Kako bi na što bolji način upotpunili niz kreativnih i poučnih aktivnosti organizirana je vrtićka čajanka.  To je vrijeme mašte koju djeca zaista vole jer se mogu ponašati poput odraslih. Čajanka je jedno od onih prilika u kojima je postavljanje stola zaista važno. Delfinići su bili oduševljeni postavljanjem i ukrašavanjem stola, a posebno mjesto imao je upravo čajnik. Svaka čajna zabava treba imati i slatki obrok pa su se tako djeca nakon kušanja  i degustacije počastila malom čokoladicom. Veselju nije bilo kraja.

 

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je 14. studenoga, kao znak podrške djevojčici iz skupine, čitanjem slikovnice  „Šećer“ te izradom plakata.

 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje također smo obilježili na primjeren način kroz različite dječje aktivnosti. Ona su već u najranijoj dobi spremna razvijati socijalne vještine te učiti tehnike pregovaranja i tolerancije, što je dobar preduvjet za ostvarenje budućnosti u kulturi slobode i mir.

 

Transparentnost